Voor de ‘wensmoeders’ onder ons, jullie kennen het gevoel vast wel. Dat je denkt: laat ik vandaag eens een zwangerschapstest doen. Wie weet komt er vandaag de extra streep te staan waar ik al zo lang op wacht en waar ik eerlijk gezegd elke maand naar uitkijk. Vorige week had ik zo’n moment. Ik dacht laat ik eens een zwangerschapstest doen. Omdat ik vervroegd in de overgang ben gekomen hoef ik niet perse te wachten op het moment van NOD. Ik heb dus geen eicellen meer en heb al 23 maanden geen menstruatie gehad. Het lijkt te mooi om waar te zijn, nu al een tweede wonderbaby.

Ben je ook benieuwd of die streep er ook daadwerkelijk kwam? 

Hoe het begon 

Het afgelopen jaar zijn wij met ons gezin verhuisd naar Redding in Californië om Bethel School of Supernatural Ministry te doen. Op deze school leren veel over het uitstappen in het bovennatuurlijke en om te leven ‘zoals in de hemel, zo ook op de aarde’. Eén van de dingen die we bij BSSM hebben geleerd is dat geloof vraagt om het nemen van risico’s. Hiermee wordt bedoeld dat je iets actiefs doet in het natuurlijke (wat je kunt waarnemen met je zintuigen), om je geloof in daden kracht bij te zetten. Een risico nemen is daarmee iets wat je doet buiten je comfortzone. In de blog ‘de beste spiegel die ik ooit heb gekregen‘ ga ik hier nader op in. Dit uitstappen in geloof is volledig Bijbels, zie onder andere Hebreeën 11:3.

Een brusje voor Loïs

In één week tijd ontving ik twee berichtjes van vriendinnen uit Nederland die zwanger zijn geworden van hun tweede kindje. Ik ben super blij voor hen uiteraard! Af en toe gaat het wel door mijn gedachte: zijn wij als gezin al toe aan een tweede? In de afgelopen 23 maanden ben ik nooit meer ongesteld geworden. Maar regelmatig denk ik de afgelopen tijd na over (weer) zwanger zijn en een broertje of zusje voor Loïs. Het verlangen groeide en groeit nog steeds. Ik heb zin om weer zwanger te zijn.

Onze profetische daad

Laatst hadden Ruben (mijn man) en ik een goed gesprek over hoe wij risico’s in ons geloof kunnen nemen. Met andere woorden een goed gesprek over hoe wij kunnen uitstappen in geloof voor een wonderbaby. Ruben stelde voor om mijn Femostonmedicatie stop te zetten. Sinds ik te horen heb gekregen dat ik al uit de overgang (post-menopauzaal) ben, zal ik tot en met mijn 50e levensjaar aan deze medicatie vastzitten om overgangsklachten te voorkomen. Deze medicatie, genaamd Femoston, bevat oestrogenen en progesteron in een lage dosis. Dit zijn de vrouwelijke hormonen die normaal gesproken in een eicel en geel lichaam zitten. Door deze medicatie te slikken komt mijn lichaam niet tekort aan deze hormonen die ook een invloed hebben op andere gebieden in het lichaam. Het hormoon estrogeen is bijvoorbeeld ook nodig voor de botopbouw van vrouwen. Bij een tekort aan oestrogeen zou ik bijvoorbeeld last van osteoporose (botafbraak, een ouderdomsgebrek) kunnen krijgen.

Stoppen met Femoston – makes no sense

Ik kon mij wel in Ruben zijn voorstel vinden om te stoppen met Femoston. Als vruchtbare stellen voor een tweede baby gaan stoppen ze veelal hun gebruikte anticonceptie. Ik zou als poffertje (afkorting van Prematuur Ovarieel Falen) gewoon zwanger kunnen worden met de medicatie Femoston. Sommige vrouwen gebruiken dit middel dan ook als zij net in de overgang komen, waarbij ze af en toe nog wel een eisprong hebben. Dat maakt dat een zwangerschap voor vrouwen die dit middel gebruiken als zij in de overgangsperiode naar de menopauze naderen, geen anticonceptiemiddel is. De Femostonmedicatie die ik gebruik bevat zulke lage dosis aan hormonen oestrogeen en progesteron. Het middel is daarmee niet vergelijkbaar met de anticonceptiepil.

Opeens ging het door onze gedachten en werd uitstappen in geloof een serieus onderwerp van gesprek. Waarom zou ik deze medicatie niet stoppen als we ECHT geloven dat ik SOZO ben – waar ik in deze blog over schrijf? Ik bedoel met stoppen het stoppen in de zin van net zoals vruchtbare stellen stoppen met anticonceptie. Onze daad in geloof is dan het stoppen van het middel dat mijn opvliegers tegenhoudt: Femoston. Ik heb besloten dat de strip hormonen voor mij hetzelfde is als een vruchtbaar stel die stop met anticonceptie. Wij zijn klaar voor wonderbaby nummer 2!

Wat de gyn zou zeggen

Een gynaecoloog zou mij ronduit uitlachen als ik zou vertellen dat ik gestopt ben met Femoston. Natuurlijk en medisch gezien betekent het stoppen met de medicatie dat mijn lichaam weer een tekort aan oestrogenen en progesteron krijgt. Deze tekorten zorgen voor allerlei menopauzale klachten. Dus het was ook voor ons erg spannend om te kijken wat er zou gaan gebeuren met mijn lichaam als ik Femoston niet meer zou innemen. De eerste week na het stoppen met Femoston kreeg ik weer volledig opvliegers en alle klachten, zoals ik klachten had voordat ik ontdekte dat ik in de overgang was. Even ging er door mijn hoofd: zie je wel, ik ben helemaal niet uit de overgang en genezen (SOZO).

Al snel maakte ik de keus om deze gedachte niet langer vast te houden en hier aandacht aan te geven. Want alles wat je aandacht geeft, groeit. Ik wil mij bezighouden met alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eervol is, kortom, aan alles wat deugdzaam is en lof verdient (Fili 4:8). En opvliegers vallen niet onder deze omschrijving uit deze tekst van Fillipenzen.

In plaats van te balen van opvliegers en klachten begon ik iedere opvlieger te zegenen met het bloed van Jezus. Ook begon ik Bijbelteksten en mijn rhemawoorden hardop uit te spreken (zie ook een ander perspectief). Al snel werden de opvliegers en slapeloosheid minder. Ook ontvingen Ruben en ik een nieuw Rhemawoord voor deze zwangerschap. Na twee weken gestopt te zijn met de medicatie werd ik af en toe misselijk en kreeg ik PMS-achtige klachten. Zonder twijfelen ben ik naar de supermarkt gereden om een zwangerschapstest in huis te halen.

Indroogstreep? 

En.. wat kwam er te staan op de zwangerschapstest? Na 10 minuten kwam er een streep! ZWANGER! ‘Maar.. na 10 minuten een zwangerschapstest aflezen’, hoor ik je al denken. ‘Dat is toch te laat en dan is het minuut niet geldig?’ De vraag is of dat het aflezen na 10 minuten echt niks zegt over of je zwanger bent of niet (ondanks dat de bijsluiter aangeeft dat het niet geldig is als je de test na 10 minuten afleest). Meerdere vriendinnen van mij hebben hun zwangerschap pas de volgende ochtend waargenomen na de prullenbak in de badkamer te legen. Bij onze vorige zwangerschap van onze wonderbaby Loïs las ik ook het resultaat pas af na 3 uur, waarna er een lichte roze streep verscheen. En ik bleek echt daadwerkelijk zwanger te zijn van ons eigen kindje, zonder medische hulp of eiceldonatie!

De volgende ochtend deed ik wederom een zwangerschapstest, om te kijken of het niet alsnog weer ook positief zou worden. Al zeg ik eerlijk. Ik vond het heel erg spannend om het te geloven dat het al zover was. Na slechts één maand proberen! Voor vruchtbare stellen is de kans om binnen een maand zwanger te worden ook maar 10%. Ik besloot de volgende ochtend weer een zwangerschapstest te doen om er echt zeker van te zijn dat we een feestje konden vieren die dag. Guess what, de zwangerschapstest was wederom weer licht positief! Na 10 minuten kwam er een streep! ZWANGER!

Een vals positieve zwangerschapstest

Ik besloot de betrouwbaarheid van het merk van de zwangerschapstest te googlen. Ik was immers in de USA, wellicht dat de testen hier minder betrouwbaar zijn. Dat bleek niet zo te zijn. Wel vond ik informatie uit wetenschappelijk medisch onderzoek, waaruit blijkt dat een zwangerschapstest vals positief kan worden als je al langer in de menopauze bent. In de menopauze (dus na meer dan 1 jaar niet gemenstrueerd te hebben, in combinatie met verhoogde LH en FSH waarden) worden hogere niveaus van HCG in het bloed gevonden van vrouwen van 65+. In dat geval kan een zwangerschapstest ten onrechte positief uitvallen. Dit had nog nooit iemand mij vertelt toen ik in de overgang kwam. Verhoogde HcG waardes bij vervroegde overgang. Dat is wel het laatste wat je wilt zien!

Wat niemand je vertelt

Toen ik dat las overspoelde dat mijn gedachten en als gevolg daarvan kreeg ik negatieve emoties en gevoelens. Het zweet brak me letterlijk en figuurlijk uit. Ik ging twijfelen of ik wel ooit een tweede baby zal krijgen en werd verdrietig om het feit dat het nog niet zover is dat we weer zwanger zijn. De test was dus ten onrechte positief uitgevallen. Door het stoppen met de medicatie was ik medisch gezien weer in de overgang en had ik daardoor verhoogde HcG waardes. De zwangerschapstest was vals positief. Het liet mij zien: ik was niet zwanger, maar nog steeds in de menopauze. Toen ik dat las kon het mij de gedachte in de menopauze te zijn overspoelen. De test was dus ten onrechte positief uitgevallen. Vals positief dus. Ik was niet zwanger, maar nog steeds in de menopauze oftwel overgang.

Hoe zou ik dan ooit ontdekken dat ik zwanger ben? 

Gedachtespinsels

Het was te mooi om waar te zijn dat ik binnen een maand na het stoppen al zwanger zou zijn. Pff ik heb medisch gezien ook geen reden om te denken dat ik ooit weer zwanger zou worden.

Waarom zou de zwangerschapstest dan ook positief worden? Waarom zou ik nog een keer zwanger worden? Ik moest er een traan om laten. Verdriet.. om een test, die uitvalt zoals ik wil, maar geen baby in mijn buik. Waarom wil ik eigenlijk een tweede kindje? En zou ik toch weer aan de medicijnen moeten? Hoe kan ik dan ooit ontdekken of ik zwanger ben? Hoe vaak moet ik dan bloed laten prikken om erachter te komen dat ik zwanger ben? Kan ik mijn dagelijkse wijntje -waar ik zo van geniet- dan nooit meer drinken, want ja stel je voor dat ik al lang zwanger blijkt te zijn?

Ik word immers ook niet ongesteld!

Leugens

Wat anders is aan deze situatie ten opzichte van de eerste keer toen we zwanger wilde worden is dat ik nu meer kennis en inzicht heb over de manier waarop de duivel te werk gaat. Zijn strategie en tactieken zijn mij niet onbekend: wat inhoudt dat hij leugens in mijn gedachten brengen, negatief spreekt en mij doet twijfelen door Gods (rhema)woord in twijfel te trekken. Even heb ik een moment genomen om de Heilige Geest tot mij te laten spreken over wat mijn autoriteit is en wat ik al heb in Jezus en wat God mij persoonlijk belooft heeft over een tweede kindje. Dit maakte dat ik om de situatie moest lachten. Niet zozeer omdat ik zo suf was om te geloven dat ik al zwanger zou zijn, maar meer om het feit dat God ons echt een tweede kindje gaat geven. Bij deze nodig ik jou als lezer dan ook uit om met mij deze reis aan te gaan en mijn blog te volgen. Lees je mee totdat de test niet vals, maar echt positief is?

Zie ook mijn vervolgblog: nieuwe eicellen!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.