Je hoofd leegmaken?

Een blog over manieren waarop je rust kunt vinden en behouden als zwanger worden niet vanzelf gaat. In eerste instantie wilde ik deze blog een andere titel geven, namelijk: de vijf manieren om je hoofd leeg te maken. Maar naarmate ik mijn gedachten langer over deze zin liet mediteren vond ik dat geen goede woordkeus. Want wat is 'je hoofd leegmaken'? Is dat je negatieve gedachten uit je hoofd halen en dan niks meer voelen? Ik denk dat hetgeen waar je naar op zoek bent volledige rust en geluk is, toch? Niet zozeer leegte en niks meer voelen. Want 'leeg' geeft ook een leeg gevoel en of dat nou positief is? 'Leeg' geeft mij in ieder geval geen volledige rust en vrede en daarmee een staat van mindful zijn. Rust is voor mij het tegenovergestelde van angst, bezorgdheid en onrust. Dat is hetgeen ik op zoek naar was toen ik hoorde onvruchtbaar te zijn en dat biologisch gezien eigen kinderen onmogelijk was. MINDFUL betekent voor mij rust, vrede en Gods goedheid ervaren. Zoals Hij het bedoeld heeft. Maar.. hoe doe je dat? 

Rust vinden bij slecht nieuws

Nadat ik hoorde vervroegd in de overgang te zijn kon ik geen rust vinden. Ten eerste gierde de hormonen door mijn lijf. Daarnaast gingen mijn gedachten alle kanten op. Hoe kon het al zover zijn dat al mijn eicellen al op waren op deze jonge leeftijd (27 jaar)? Waar had ik dit aan verdiend? Hadden we eerder aan kinderen moeten beginnen? Wat is er mis met mijn lichaam, aangezien ik ook een deel van mijn haren ben verloren? Is POF een onderdeel van een syndroom dat ik met mij meedraag? 

Medicatiegebruik

Nachtenlang lag ik te piekeren en kon ik wel een dosis rust gebruiken. Op een gegeven moment moest ik wel aan de slaap medicatie, omdat ik gewoon NIET meer kon slapen. Het niet slapen dreef mij tot waanzin. Helaas werkte het meest bekende sedeermiddel Oxazepam en andere soorten pammen niet bij mij. Uiteindelijk heeft de huisarts iets gevonden wat wel helpt, namelijk Mirtazipine (merknaam: Remeron). Dit een antidepressiva met als bijwerking 'slaperigheid'. Het voordeel van dit middel is dat het niet verslavend is en ook werkt tegen depressie, al dan niet in de dosis die ik voorgeschreven kreeg. Voor depressie moet je minstens 15 mg per dag innemen.

Doe-modus

Het gebruik van een kwart tablet Mirtazipine hielp mij om weer even op kracht te komen, goed te kunnen slapen en om aan de slag te gaan met mijn eigen negatieve gedachten en bijbehorende gevoelens. De eerste nacht dat ik 3,5 gram (ik brak 1 pil in vieren) innam sliep ik meteen 10 uur! Wow wat een verschil toen ik opstond.. de wereld zag er meteen anders uit! Uiteraard was ik nog steeds in de overgang, maar ik kon gewoon even rustig een cappuccino drinken zonder met mijn lijf te shaken of druk in de weer te zijn. Ik ken mijzelf namelijk erg goed. Als ik een negatieve emotie ervaar ga ik automatisch in de 'doe-modus'. Dit om maar niet te voelen en mijn gedachten letterlijk te verzetten door handelingen uit te voeren. Niet dat deze strategie helpt, want uiteindelijk raakte ik door de doe-modus nog meer uitgeput. Het onderdrukken van emoties door het inzetten van deze copingstrategie is ook niet echt bevorderend voor het opkrikken van je energieniveau.

Rust door relatie

Het vinden en het kunnen behouden van een mindful-modus, zoals rust en vrede, is pittig als zwanger worden of blijven niet vanzelf gaat of vanzelfsprekend is. Vandaar dat ik een blog wil wijden aan het onderwerp rust en wat je in het natuurlijke kunt doen om rust te ontvangen. Uiteraard is het kennen van het hart van God en mijn relatie met Jezus hetgeen wat mij het meeste rust bracht in het hele proces. Het ontvangen van die rust kwam geleidelijk door te zijn in Zijn aanwezigheid. Dit was iets wat ik dagelijks deed toen ik rouwde om vervroegd in de overgang te zijn. Maar wat kun je nog meer doen vanuit de doe-modus? Daar gaat deze blog over.

Hoe kun je rust vinden en relaxed blijven als zwanger worden of blijven niet vanzelfsprekend is?

Jouw persoonlijkheid

Hèt antwoord op deze vraag is in eerste instantie afhankelijk van wie jij als persoon bent, wat je drijft en hoe je met slecht nieuws omgaat, of je van nature wat extraverter bent of niet en wat je (aangeleerde) copingsstrategie is bij tegenslag en pijn. Wat ik in deze blog wil delen is mijn persoonlijke ervaring. Hoe ik uiteindelijk tot rust ben gekomen en wat mij hielp door mijn rouwfase heen, naast dat ik in geloof in Jezus volbrachte werk wandelde voor onze wonderbaby. Medicatiegebruik is niet mijn advies - wil je dat graag of denk je dat je dit nodig hebt, ga dan daarvoor naar de huisarts. Belangrijk is wel dat je kijkt naar wat jouw behoeftes zijn op dit moment. Of daar medicatiegebruik bij kan horen, hangt totaal af van je eigen wensen, lichaam en situatie.

Tips

Vijf tips om rust te vinden en relaxed te blijven:

# 1. Onderzoek je hart en sta stil bij je hart

Je zorgen maken, piekeren, tegenslag.. als je het liefst in bed wil blijven liggen en niemand wil spreken of zien is het een goede stap om dichterbij jezelf te komen. Wat ik hiermee bedoel is om weer verbinding met je hart te maken. Neem een dagdeel de tijd om aandacht te besteden aan je hart, door bijvoorbeeld relaxte muziek en kaarsen aan te doen of in bad te gaan. Ga na wat er in je hart leeft. Wat voel je? Hoe is het met je hart gesteld? Probeer je gevoel te omarmen, te omhelzen en met compassie naar dit gevoel te kijken, zodat de pijn een plekje krijgt en je vrij komt van negatieve gevoelens. Wat mij helpt is mijn hand op mijn hart leggen en zeggen: lief hart, hoe gaat het met je? Hart, wat heb je nodig? Hart, ik wil weer in verbinding met je komen. Je hart wil tegen je spreken en gezien worden. Dit deel van onszelf kunnen we zo makkelijk vergeten, denken dat het er niet toe doet. Omdat je dat nooit hebt geleerd, niet weet hoe je in verbinding moet komen met je eigen hart of omdat je het wil vermijden door de pijn die er in je hart is na alle tegenslagen en teleurstellingen van het leven.

Lees ook in verbinding treden met jezelf via een SOZO Sessie en hoe ga je om met emoties bij onvruchtbaarheid.

# 2. Wat geef je energie?

Waar krijg je energie van? Waar haal jij voldoening uit? Door verdriet, teleurstelling en hopeloosheid kan je energiebalans negatief uitslaan. Om weer in de balans te komen is het raadzaam om je ook bezig te houden met hobbies, activiteiten die je energie geven en je opbouwen. Voor mij persoonlijk is dit bezig zijn met styling van ons interieur. De muren in ons huis hebben dan ook al vele kleuren gezien, haha. Het verven gaf me een gevoel van voldoening. Door je aandacht op iets anders te richten kun je ook even loskomen van alle gevoelens en negativiteit. Naast iets actiefs doen kan het ook zijn dat je energie krijgt door naar de sauna te gaan, jezelf te belonen met een massage, je haren te laten doen bij de kapper. Do what makes you feel good!

# 3. Mediteer

Mediteer! Niet zozeer om je hoofd leeg te maken, zoals veelal het doel is bij de Oosterse religies. Mediteer om je te vervullen met het woord van God. Neem een tekst die jou veel doet, bijvoorbeeld je rhemawoord of waar je hoop door krijgt of waarmee je je gedachten wil vernieuwen. Door deze tekst te spreken, in rust, kan het genezing brengen. Niet voor niets staat er in de bijbel dat het gesproken rhemawoord de kracht heeft om onze ziel te redden (= sozo te maken) zoals in Jakobus 1:28 staat! Mediteer het woord dag en nacht, je zult gezegend zijn in alles wat je onderneemt (Joz 1:8). Meditatie is dus Bijbels om te doen: het zorgt ervoor dat je je gedachten in lijn houdt met wie jij bent in Jezus! Je bent een nieuwe creatie doordat je hem in je hart hebt aangenomen (2 Cor 5: 17).

# 4. Geef je hart een oppepper

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als je in verbinding staat en sociale steun ervaart van mensen om je heen dit als een buffer werkt voor hopeloosheid, depressie. Bovendien bevordert sociale steun en interactie de kans op emotioneel en geestelijk herstel. Praten over je gevoel helpt om zaken op een rijtje te krijgen, verdriet een plek te geven en de bijkomende emotie vrij te laten (om daarmee omarmd en gevalideerd te worden, zie ook tip #1). Zoek mensen bij wie je je op je gemak voelt, die je vertrouwt en waarbij je je niet als 'last' ervaart. Lotgenoten die hetzelfde door hebben gemaakt of doormaken, kunnen je extra steun geven. ZWANGER &SZO kan je in verbinding brengen met andere stellen die te kampen hebben met onvruchtbaarheid. Neem contact op met ZWANGER &SZO als je hier interesse in hebt.

# 5. Laat de natuur tot je spreken

De natuur straalt en en al rust uit, omdat de natuur geschapen is voor jou - als mens - door de schepper van hemel en aarde (Gen. 1). De natuur bevat juiste kleuren, verhoudingen, imperfecties, geluiden en geuren om je voldoening te geven. Dit alles laat zien hoe groot onze God is. Ook uit de wetenschap blijkt dat zijn in de natuur een positief effect heeft om onze sociaal en emotionele gesteldheid (zie bijvoorbeeld het onderzoek van de Gezondheidsraad en de Raad voor Ruimtelijk, Milieu- en Natuuronderzoek). Wandelen in een bosrijk gebied, op een mooie zomerdag met je body vit D opdoen in de duinen, bij een heldere nacht staren naar de sterren en de maan.. of in de Ardennen luisteren naar een waterval en kabbelend beekje. De natuur geeft je rust. De grootsheid van de natuur brengt daarnaast je hele denken in het kader van je probleem in perspectief. Wat helpt is om met je zintuigen stil te staan bij je omgeving. Wat zie je, wat ruik je, wat proef je? Voel je de wind door je haren? De zon op je huid? De bladeren die knisperen als je in het bos loopt? Door stil te staan bij wat je ervaart met je zintuigen geef je aandacht aan wat 'is': het hier en nu. Mindful leven brengt rust en gezondheid, zo blijkt ook uit ander wetenschappelijk onderzoek.

Wat helpt jou?

Ik hoop dat deze tips je enigszins helpen om rust te vinden, naast dat je de grootste bron van rust al in je hebt: de Prince of Peace (Jes 9: 6). Kom je er zelf niet uit en wil je graag een gesprek met ZWANGER &SZO? Bekijk dan de pagina SOZO Sessie of/en neemt contact op.

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.