Holding on to hope

Hoe kun je hoop (blijven) houden voor een (wonder)kindje als je te kampen hebt met vruchtbaarheidsproblemen? De wereld om je heen leeft immers gewoon door. Aangekondigde en onverwachte zwangerschappen vliegen je om de oren. Posts op Facebook en Instagram gaan vooral over hoe zwaar het is om zwanger te zijn en alle klachten die zwangere vrouwen ervaren. Bij het lezen van deze berichten wilde ik het liefst deze ‘vruchtbare’ wereld ontvluchten. Op weg naar een portie chocola om mijzelf troost te bieden. Tja.. of dat nou zoveel troost biedt, want in de supermarkt kwam ik intussen alweer drie zwangere buiken tegen.

Houd dit dan nooit op, die zwangerschapsaankondigingen, babyborrels en geboortekaartjes? Hoe kun je hoop en moed houden voor jouw wonderbaby, zonder er zelf aan ‘kapot’ te gaan?

Tips

In deze BLOG staan zeven tips met betrekking tot hoe je hoop kunt houden als zwanger worden niet vanzelf gaat en als dit niet vanzelfsprekend is. In mijn proces van wandelen in geloof voor een wonderbaby kon ik de hoop soms opgeven en ontmoedigd raken. Bijvoorbeeld als ik de volgende maand weer niet zwanger bleek te zijn, of als ik een uitnodiging voor een babyshower kreeg. De een na de andere babyshower diende zich aan net nadat wij het nieuws hoorde vervroegd in de overgang te zijn. Wat ik destijds miste is hoopvolle en bemoedigende informatie vanuit een christelijk perspectief. Vandaar dat ik zeven tips op een rijtje heb gezet die mij op de been hebben gehouden in de periode dat ik hoop dreigde te verliezen.

Hier komen de golden zeven tips voor jou als je een sprankeltje hoop nodig hebt op dit moment!

#1. Ga de liefde achterna: Jezus!

Dit is definitely nummer 1 van dit rijtje. Uiteindelijk gaat wandelen in geloof voor een wonderbaby om het hebben van een persoonlijke relatie met Jezus. Iedere dag naar hem toegaan, horen wat Hij over jouw situatie zegt en om zijn liefde voor jou persoonlijk ervaren. Niet voor niets is Hij dé hoop in ons bestaan (Col 1: 27 & Matt 12: 21). Hoop is dus in Hem. Wat omstandigheden ook zeggen of je voorspiegelen, wat de artsen of (christelijke) mensen heen zeggen over jouw situatie. Boven alles heb geloof, heb hoop en heb de liefde, maar de belangrijkste is liefde (1 Cor 13: 13). En die liefde, dat is een persoon. Wil je meer hoop? Ga dan liefde achterna. Jezus. Klinkt deze tip voor jou als makkelijker gezegd dan gedaan? Lees dan de blogs ‘Jezus. Waarom ben ik onvruchtbaar en heb ik miskramen‘ en ‘Hoe kun je SOZO zwanger worden, zijn en blijven‘.

#2. Lees bemoedigende verhalen

Laat je bemoedigen door stories van andere vrouwen die ondanks hun onvruchtbaarheid toch zwanger zijn geworden door geloof in Jezus! Waarom zou je deze testimonies lezen, want dat kan toch ook heel veel pijn doen om te zien dat andere vrouwen wel een wonderbaby hebben ontvangen? Ja, in eerste instantie snap ik deze gedachte. Anderzijds denk ik dat de kracht en de impact van een getuigenis groot is, omdat wat God al heeft gedaan in het verleden wil én kan Hij opnieuw doen. Testimony betekent niet voor niets in het Grieks: ‘doe het opnieuw’. Het lezen van een getuigenis zet een kracht vrij in de geestelijke wereld om het wonder opnieuw te doen. Daarmee wordt een individuele getuigenis een gezamenlijke getuigenis van meer mensen. Het in bezit nemen van iemand anders getuigenis voor jezelf is geheel bijbels om te doen. De belofte om vruchtbaar te zijn is er immers ook voor jou, dus een getuigenis van een ander kan je in bezit nemen voor jezelf om daarmee te proclameren: doe het opnieuw voor mij, Heer!

Daarnaast helpt het lezen van getuigenissen om je denken te vernieuwen naar wat God voor jou klaar heeft liggen op het gebied van zwanger worden enzo. Het gaat daarbij niet zozeer om letterlijk het gedrag van anderen te kopiëren en na te doen, want dan zou het ontvangen van wonderen en tekenen door middel van een ‘stappenplan’ of ‘formule’ kunnen werken. Als een formule of stappenplan zou werken, zouden veel christenen al heel welvarend zijn op financieel vlak. En dat kan niet de bedoeling zijn van het evangelie, toch? Getuigenissen lezen kan je helpen om jezelf eraan te herinneren dat God ook een (onmogelijk) wonder voor voor deze stellen heeft gedaan. Je partnert daarmee met geloof en hoop. God maakt geen onderscheid tussen wie hij wel of niet zegent (Rom 2: 11-16). Waarom zou Hij jou dan geen wonderbaby geven als jij in bezit neemt wat jou als kind van God toebehoort? Op ZWANGER &SZO kun je bij de volgende thema’s Wonderbabies en Vrouwen in geloof je laten bemoedigen dat mét God niets onmogelijk is en dat Hij dezelfde blijft, voor eeuwig en altijd. Lees ook de blog: Waarom zou ik een wonderbaby ontvangen? 

#3. Inspirerende podcasts

In Romeinen (10:12) staat dat geloof groeit door het horen van het woord van God. Als je kijkt naar de Griekse grondtekst dan staat er dat geloof komt door het continue horen over het volbrachte werk van Jezus! Dat houdt in dat geloof niet een eenmalige bezigheid is om te doen. Geloof hebben vraagt om actie, namelijk dat je je elke dag ervan bewust bent van het convenant dat je hebt met Jezus. Wat zijn podcasts die ik kan aanraden? Nerida Walker is mijn grote inspiratiebron. Haar man had geen spermacellen, toch kregen ze door het staan op de beloften uit de Bijbel 4 wonderbabies. Dagelijks luisterde ik naar haar podcasts over hoe te wandelen in geloof, hoe genezing werkt en hoe je rust kunt ontvangen bij onvruchtbaarheid. Haar teachings hebben mij het meest geholpen om mijn gedachten in lijn te houden met wat Jezus mogelijk heeft gemaakt.

#4. Spreek hoop en leven

Jozua mediteerde het woord van God dag en nacht, zodat hij gezegend zou zijn in alles wat hij zou (gaan) ondernemen (Joz 1:8). Maak een lijst met bijbelteksten die jou hoop geven, zie ook de blog ‘Onvruchtbaarheid en de Bijbel‘. Lees deze tekst hardop dagelijks tegen jezelf. Je hebt autoriteit om vanuit de hemelse gewesten je eigen lichaam en baarmoeder toe te spreken (Han 7: 55–56,  Rom 8: 34; Ef 1: 20; Col 3: 1, Hebr 1: 3 & 8: 1 & 10: 12). Hangt het krijgen van een wonder af van wat ik spreek? De Bijbel zegt: leven en dood is in de macht der tong (Spr 18: 21). Uit neuropsychologisch onderzoek is daarnaast bewezen dat je hersenen eerder iets aannemen en gaan geloven als het uit jouw eigen mond komt! Dus spreek hoop uit tegen jezelf! En als je bedenkt dat het spreken van Gods Woord scherper is dan een twee snijdend zwaard, dat doordringt tot onze ziel en cellen van ons lichaam (Heb 4:12) dan kan het ook nieuw leven tot stand brengen! Het spreken wordt dan het geloof waarop wij hopen, dat onze zekerheid is, al zien we het nog niet (Heb 11:1). Het spreken van hoop en leven, doet leven! Deze tip bedoel ik vanuit: we leven vanuit de overwinning, niet voor de overwinning. De overwinning is al behaald door Jezus, de strijd die we mogen voeren is de goede strijd van het geloof hier op aarde, zodat de hemel naar de aarde komt. Met andere woorden, om ons eigen denken in lijn te halen met wat in de geestelijke wereld al waarheid is (1 Tim 6: 12).

#5. Omarm je emoties en heb compassie voor jezelf

Mijn uitgangspunt in het proces wandelen in geloof voor een wonderbaby bij onvruchtbaarheid is dan ook dat je eerst de negatieve emoties mag gaan (durven) toelaten. Dat heeft niks te maken met of je wel of niet in geloof wandelt of hebt voor een wonderbaby. Emoties staan los van je geloof in Jezus of voor een wonder. Negatieve emoties zoals angst, verdriet, depressie en hopeloosheid zijn naar mijn mening echter noodzakelijk om ‘gevoeld en verwerkt te worden’. Zonder validatie van je (rouw)gevoelens over wat je meemaakt op het gebied van onvruchtbaarheid blijf je vastzitten in je pijn en verdriet. Omarm je emoties en heb compassie voor jezelf, zodat je verder kunt in het proces naar een heel hart mèt een wonderbaby. Hoe ga je om met emoties en onvruchtbaarheid? Lees dan deze blog.

#6. Luister naar inspirerende muziek

Muziek heeft een invloed op onze stemming, humeur, gevoelens en emoties. In de psychologie heet dat stemmingsafhankelijk geheugen. Een bepaald nummer kan bepaalde levensfases uit ons leven met bijbehorende gevoelens oproepen, positief of negatief. Daarnaast kan de toonsoort (mineur), melodie en songtekst in de muziek invloed hebben op je stemming. Zoek nummers uit die jou persoonlijk aanspreken in de fase waar je doorheen gaat en die je hoop geven. Hierbij een aantal nummers die mij bemoedigde in mijn wandelen voor een wonderbaby:
Peace be still
Yes and Amen
Promises never fail
Faithful until the end
God of miracles 
Praise before my breakthrough
Confident
Do it again
On the shores

#7. Vier samen met anderen hun zwangerschap

Vier samen met anderen met hun zwangerschap. Oe. Dat. Is. Moeilijk. Ja, deze tip is een van de meest lastige om hoop te houden als je wandelt in geloof voor een wonderbaby. Dat hoef ik jou niet uit te leggen. Je denkt wellicht in eerste instantie: waarom zou je in hemelsnaam met anderen hun succes van een zwangerschap vieren? Ik heb daar een aantal redenen voor. Ten eerste, omdat het vieren van een zwangerschap je kan helpen om je gedachten te vernieuwen. Wat iemand anders’ doorbraak is, kan ook jouw doorbraak zijn (zie ook #2). Ten tweede, God kan jou niet een wonderbaby weerhouden, want Jezus is al opgestaan en aan het kruis gestorven. Hij wacht op jou, totdat jij gaat partneren met zijn woord en gaat handelen naar de beloften, als een kind van Hem! Ten derde, als je in je hart weet welke autoriteit en plek jou als christen is gegeven, kan iedere babyshower en geboorte een bevestiging zijn van wat jij ook gaat meemaken in je leven. En als laatste, het vieren van nieuw leven samen met je zussen en broers in geloof houd je in verbinding met mensen om je heen, waardoor je een sociaal isolement voorkomt.

Moet ik mijn gevoel negeren en maar doen alsof het oké met mij gaat? Naar mijn mening is het wel belangrijk om voor jezelf te analyseren in welke fase je je op dit moment bevindt in het verwerkingsproces. Jezelf forceren om maar te doen of alles goed met je gaat terwijl dat niet zo is, is niet de bedoeling. Je gevoel compleet negeren of doen alsof je geen last heb van je gevoelens is niet het punt dat ik wil maken met deze tip. Jouw emoties mogen er zijn! Het hebben van gevoelens als jaloezie, angst, frustratie en boosheid zijn heel reeël en niet meer dan logisch als zwanger worden of blijven niet vanzelf gaat. Welke emoties je ervaart staat los van of je geloof hebt voor een wonderbaby. Het gevaar van het toelaten van emoties kan echter zijn dat je hier volledig in blijft hangen, en dat je je als gevolg hiervan een slachtoffer mentaliteit gaat ontwikkelen. Veelal blijven mensen met een slachtoffer mentaliteit  vastzitten in hun eigen web van pijn en raken uit verbinding. Zwangerschapsaankondigingen, babyshowers en geboorten horen bij het leven, daar zul je nu en in de toekomst niet aan ontkomen. Hoe je hiermee omgaat en hierover denkt, bepaalt voor een groot deel met welk succes je de wandel naar jouw wonderbaby doorloopt.

Keep your hopes up

Meer lezen over HOOP in wandelen in geloof voor een wonderbaby? Keep your hopes up, babes!
Heb je behoefte aan lotgenoten, of een persoonlijk gesprek? Neem dan contact op met ZWANGER &SZO.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.