Moederdag. Waarom wordt er eigenlijk jaarlijks moederdag gevierd? Deze vraag hield mij onlangs bezig. Als zwanger worden niet lukt of onmogelijk is heb je al te dealen met je eigen verwerkingsproces en vrienden om je heen die (gemakkelijk) zwanger worden. Waarom bestaat er dan een dag waarop het ‘moeder zijn’ nog eens extra in de picture wordt gezet en jij geconfronteerd wordt met je grootste wens: moeder zijn?

Drie jaar geleden scrolde ik op Instagram door de foto’s en posts van blije mama’s die op moederdag verwend zijn door hun hubbies en hun babies. Het was een steek in mijn hart! Als ik mijzelf vergeleek met deze moeders dan voelde ik mij buitengesloten en niet gezien en erkend. Voor mijn gevoel was het oneerlijk dat deze vrouwen in het zonnetje werden gezet. Bovenal was deze dag erg confronterend voor mijzelf. Het droomplaatje dat ik op Instagram zag leek zo ver weg van mijn realiteit. Het was een directe confrontatie met mijn eigen pijn en verdriet wat ik destijds aan het verwerken was. Ondanks dat ik in geloof wandelde voor een wonderbaby was het noodzakelijk al mijn eigen angsten onder ogen te komen, mijn emoties te valideren en te verwerken. Want de wetenschappelijke feiten logen er niet om: ik was in de menopauze en had geen eicellen meer. Reden genoeg dus om in zak en as te zijn op moederdag – zonder nog op hartsniveau openbaring te hebben van Jezus’ volbrachte werk.

Uit ervaring weet ik dus hoe moeilijk het is om deze moederdag ‘weer aan te gaan’. Moederdag brengt een extra harde confrontatie met zich mee voor vrouwen die ongewenst kinderloos zijn, ongeacht welke oorzaak deze kinderloosheid ook heeft. Omdat je al van alles uit de kast hebt gehaald om zwanger te worden. Omdat er al zo lang op wacht. Je dacht bij de vorige moederdag al na over of je dit jaar dan wel eindelijk zwanger zou zijn – en of je dan eindelijk een kleine vast zou kunnen houden en zou kunnen knuffelen op deze dag. Helaas is niks minder waar … en is er weer een jaar voorbij.

Hoe overleef je deze moederdag als zwanger worden niet lukt?

Drie tips

In deze blog wil ik je drie tips geven om moederdag door te komen zodat dat je deze dag eindigt met perspectief op een hoopvolle toekomst.

# 1. Jij bent het waard! 

Laat je verwennen door je man of een vriendin, omdat JIJ het waard bent! Het klinkt wellicht cliché en wat ‘goedkoop’ maar vaak staan we er niet bij stil wat onze waarde in het leven nu precies bepaalt en wie of wat daar inspraak en invloed op heeft. Het wel of geen moeder zijn bepaalt niet wat jij waard bent om in het zonnetje te worden gezet. Moeder of geen moeder – jij als vrouw bent het absoluut meer dan waard om gevierd te worden! Laat Jezus in jou secret place persoonlijk tot jouw spreken wat zijn gedachten over jou zijn als vrouw en persoon. Een aantal teksten om je te bemoedigen:

God kent jou beter dan dat jij jezelf kent. Hij weet wanneer jij wat gaat doen en hoe je dag eruit ziet.
Al voordat jij bestond, wist Hij al dat jij er zou zijn – met welke eigenschappen je door het leven zou gaan,
hoe je van nature zou zijn in je doen en laten (Psa 139: 1-3).
Jij bent zo kostbaar in Zijn ogen! Zo waardevol! (Jes 43: 4).
Daarom heeft God Jezus gezonden, omdat Hij jou zo lief heeft.
Hij wil de positie van jou als mens, zoals Hij oorspronkelijk bedoeld heeft herstellen (Joh 3: 16).
God kent jou zo goed dat Hij zelfs al je haren op je hoofd heeft geteld (Matt 10: 29,30).
God heeft meer positieve woorden over jou dan alle zandkorrels op aarde!

Deze afspeellijst in Youtube kan ik je aanraden als je op zoek gaat naar Gods hart voor jou als persoon.

# 2. Verheug je in een moeder! 

Wellicht heb je geen moeder meer of heb je geen goede relatie met je moeder. Gelukkig bestaan er meer vrouwen op de wereld naast onze ‘moeder’ die ons heeft opgevoed! Welke vrouw in jouw leven of omgeving voelt voor jou als een moeder of heeft eigenschappen van jou meest wenselijke moeder? Dit kan een oudere zus, tante, schoonmoeder, buurvrouw enzovoorts zijn. Deze persoon hoeft niet perse je eigen moeder te zijn of op je eigen moeder te lijken. Mijn tip is om deze vrouw vandaag te eren en haar als moeder te vieren! Een ander gelukkig maken (vieren) zorgt sowieso voor een serotonineboost – het gelukshormoon. Want wat bepaald of iemand een moeder kan worden genoemd? Houdt de definitie van moeder in dat je uit dezelfde bloedlijn voortkomt, of is een moeder iemand die jou onvoorwaardelijk lief heeft en voor je zorgt als je compassie, liefde, zorg en een luisterend oor nodig hebt? Als je op deze manier naar het ‘moederschap’ kunt kijken verandert wellicht ook je kijk op of jij een moeder bent en/of je dat kunt worden.

# 3. Dankbaarheid 

Het feit dat dankbare mensen een hogere levensverwachting hebben is je vast niet onbekend. Dankbaarheid verandert de attitude van je hart en geeft je ook weer die fijne serotonineboost. In de Bijbel zijn vele teksten te vinden over een dankbaar hart en dankbaarheid. David is een goed voorbeeld van een mens die geen reden had om dankbaar te zijn. Toch zocht hij ondanks zijn depressieve vlagen telkens door lofprijs en aanbidding de aanwezigheid van God en was hij God dankbaar. In de psalmen kun je lezen dat zijn hart dan veranderde van verdriet naar vreugde en blijdschap. Niet voor niets staat er in Fillipenzen 4 dat als je Hem dankt de vrede van Hem boven je verstand (gedachten) en je hart (gevoelens en emoties) uit zal gaan! Een tip om dit praktisch toe te passen is door een ‘oath of gratefulness’ aan jezelf en aan God te schrijven. Dit zijn jouw redenen van dankbaarheid dat je aan jezelf kunt voorlezen, waarmee je tegelijkertijd God dankt. Deze redenen van dankbaarheid kan bestaan uit herinneringen, bijbelteksten, waar je blij van wordt, mensen om je heen.. wat dank ook. Des te persoonlijker je het maakt, des te meer het uit je hart komt en de vrede van God in je hart een plek kan vinden om de gaten van verdriet en eenzaamheid te vullen.

Een mooie tekst om God te danken is Psalm 103 Engelse versie (KJV)

Bless the Lord, my soul;
    all my inmost being, worship his holy name.
Bless the Lord, my soul,
    and forget not all his benefits—
who forgives ALL your sins
    and heals ALL your diseases,
who redeems your life from the pit
    and crowns you with love and compassion,
 who satisfies your desires with good things
    so that your youth is renewed like the eagle’s.

Door aanbidding en dankzegging wordt je ziel (onze emoties en gevoelens) gezegend (vers 1). Vanuit je diepste pijn en verdriet aanbid en zoek Hem (vers 2)! Want door Jezus zijn al je zonden al vergeven (vers 3). Hij geneest ALLE ziekten – dus ook stoornissen op het gebied van zwanger worden enzo (voortplanting)! Dat is een grote reden om dankbaar te zijn op deze moederdag!

Meer lezen

Wellicht lees je voor het eerst een blog van ZWANGER &SZO en denk je ‘makkelijk praten dat Jezus al mijn ziekten heeft genezen’. Lees dan de blog: waarom ben ik onvruchtbaar en/of heb ik miskramen? Dit is waarom jij een wonderbaby mag ontvangen. Mijn uitgangspunt in het proces wandelen in geloof voor een wonderbaby bij onvruchtbaarheid is dat je eerst de negatieve emoties mag gaan (durven) toelaten. Dat heeft niks te maken met of je wel of niet in geloof wandelt of hebt voor een wonderbaby. Emoties staan los van je geloof in Jezus of geloof voor een wonder. Jezus huilde ook om de dood van Lazarus, terwijl Jezus wist dat Lazarus daarna weer tot leven zou komen! Jezus toonde eerst zijn emotie – Hij was volledig mens. Pas daarna wekt Hij Lazarus op uit de dood (Joh 11:1–44)! We hebben niet voor niets een hoge priester (Jezus) die met ons meeleeft (Hebr 4:15).

Dit laat zien dat emoties een plek mogen krijgen naast dat je geloof hebt dat je al genezen bent van elke stoornis op het gebied van zwanger worden en blijven enzo. Negatieve emoties zoals angst, verdriet, depressie en hopeloosheid zijn naar mijn mening echter noodzakelijk om ‘gevoeld en verwerkt te worden’. Zonder validatie van je (rouw)gevoelens over wat je meemaakt op het gebied van onvruchtbaarheid blijf je vastzitten in je pijn en verdriet. Omarm je emoties en heb compassie voor jezelf, zodat je verder kunt in het proces naar een heel hart mèt een wonderbaby. Hoe ga je om met emoties en onvruchtbaarheid? Lees dan deze blog.

Wil je meer lezen over hoe je in verbinding met jezelf, je partner en Jezus kunt wandelen in geloof voor een wonderbaby? Lees dan meer in een van onderstaande blogs:

HOE KUN JE VAN JEZELF HOUDEN, ALS ZWANGER WORDEN NIET LUKT?
ONVRUCHTBAAR. WAT KAN IK DOEN? HELP!
HOE KUN JE GEDULD HEBBEN ALS ZWANGER WORDEN NIET VANZELF GAAT?

 

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.