Hoop dat doet leven, of hoop waar je hart ziek van wordt? In het geval van een kinderwens kan hoop hebben zowel een vloek of een zegen voor je zijn. In ieder geval, zo heb ik dat zelf ervaren tijdens ons traject van zwanger (willen) worden na het horen onvruchtbaar te zijn verklaard door de gynaecoloog. Enerzijds wil je de hoop niet opgeven. Het zou net maar deze maand zo (ver) kunnen zijn, of bij deze vruchtbaarheidsbehandeling zover kunnen zijn dan de behandeling wel slaagt.. anderzijds kan veelal hopen (wat wij vrouwen doen op een positieve zwangerschapstest) ook op veel teleurstelling, frustratie, verdriet en woede uitlopen.

Wat is ‘hoop’ eigenlijk en heeft ‘hopen op..’ nut bij het hebben van een kinderwens en onvruchtbaarheid? 

Wat is hoop?
Waar denk jij aan bij het woord ‘hoop’? Laten we kijken wat onze meneer Van Dalen over ‘hoop’ te zeggen heeft. ”Hoop is een zekere mate van verwachting (van iets goeds) en iets heel graag willen of wensen”, aldus Van Dalen. Volgens Wikipedia is hoop ”de onzekere verwachting dat een bepaalde gewenste gebeurtenis zal plaatsvinden”. Hoop lijkt in deze omschrijving op iets om aan vast te houden in een situatie die niet zeker is. In de zin van: ik hoop dat het goedkomt. Maar zeker weten of het goedkomt, dat doe je niet. We hopen op een wonder.. op een positieve zwangerschapstest… dat we deze maand niet ongesteld te worden… Het lijkt op ergens aan vasthouden wat er niet of nog niet is.

Waarom hebben mensen hoop? 
Maar waarom hebben mensen dan hoop, in een situatie die mogelijk – waarschijnlijk – niet gaat gebeuren en waarbij een grote teleurstelling mogelijk is? Waarom zou je dat jezelf aandoen om hoop te hebben, kun je jezelf dan afvragen. In de Psychologie is hier veel over geschreven. De voornaamste verklaring die wordt gegeven voor het hebben van hoop is dat het ‘oogkleppen van onze angst en wanhoop doet verdwijnen en ons daardoor in staat stelt om naar het grotere geheel te kijken’.  Hoop voorkomt dat we in een negatieve spiraal terechtkomen. Aan de basis van hoop ligt de overtuiging dat er nog een mogelijkheid is dat de wenselijke uitkomst nog gaat gebeuren. Logisch he, als je het zo op papier leest. In de praktijk is de hoop loslaten wel wat lastiger..

Hopen tegen beter weten in  
Na het ontvangen van de profetie om binnen 30 dagen zwanger te zijn had ik hoop. Ontzettend veel hoop. Ik was er zeker van dat het ging gebeuren: wij zouden zwanger worden deze maand. Zoals je in mijn blog zwanger na vervroegde menopauze kunt lezen, gebeurde dat niet. Ik was ontzettend kwaad op mijzelf. Want hoe had ik kunnen hopen op een kind, terwijl de teleurstelling en angst om nooit een kind te krijgen zo onverdraaglijk voelde? Ik durfde niet meer te hopen. En wilde ook niks meer te maken hebben met een God die mij door de profetie hoop had gebracht, maar het niet waarmaakte. Met andere woorden, ik had liever geen hoop gehad dan dat ik deze teleurstelling maand na maand zou moeten meemaken. Want op weg naar een zwangerschap bij onvruchtbaarheid is er toch iedere maand weer dat kleine beetje hoop.. omdat je het niet los kan laten en het zo graag wil. In ieder geval, dat was mijn hoop destijds.

Want hoe had ik kunnen hopen op een kind, terwijl de teleurstelling en angst om nooit een kind te krijgen zo onverdraaglijk voelde? Ik durfde niet meer te hopen. Het is wellicht voor je gevoel hopen tegen beter weten in.

De eerste maanden na de profetie kon ik wel janken als ik door de hormonen die ik moest nemen ongesteld werd. Wat een nare dagen. Buikpijn hebben, doorlekken alles erop en eraan en dan geen eitje hebben. Alles kan er op dat moment door je hoofd gaan: waarom ben ik weer niet zwanger? waarom lukt het bij ons niet? wat mankeert mij? heeft God het mij niet gegund? waarom lukt het anderen wel? gaat het ooit nog zover zijn dat ik twee strepen op die test zie? Het is wellicht voor je gevoel hopen tegen beter weten in.

Word binnenkort vervolgd..

Lees nu het vervolg.

Welke rol speelt hoop in jouw traject naar een zwangerschap bij onvruchtbaarheid?

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.