In de blog #Hoop – deel I schreef ik wat hoop voor mij betekende in de eerste maand nadat ik te horen had gekregen vervroegd in de overgang te zijn (en daarmee onvruchtbaar). De eerste maanden na de profetie kon ik wel janken als ik door de hormonen die ik moest nemen, ongesteld werd. Wat een verschrikkelijke dagen. Buikpijn hebben, doorlekken alles erop en eraan en dan bovenop dat alles weten geen eitje te hebben die is vrijgekomen in mijn baarmoeder. Waarom ben ik weer ongesteld? Wanneer krijg ìk de twee streepjes op de zwangerschapstest te zien? Waarom lukt het bij ons niet? Wat mankeert mij? Heeft God het mij niet gegund? Waarom lukt het anderen wel? Het was voor mijn gevoel gevoel hopen tegen beter weten in.

Een andere wending
Ik kon het verlangen naar een kind van mijn eigen vlees en bloed niet loslaten. Eiceldonatie? Adoptie? Nee, niks voor mij. Ik wilde alles op alles zetten om hoe dan ook zwanger te worden met een eicel die ook mijn DNA heeft. Een kindje die ook op mij lijkt en waar ik kenmerken van mijzelf terugzie. Niet dat ik geloof dat eiceldonatie of adoptie niet kan al christen, of dat ik zeg dat je dat niet moet doen. Voor mij persoonlijk was het erg moeilijk om de hoop op een zwangerschap met eigen eicel en eigen kindje los te laten. Die hoop heeft mij uiteindelijk gered. Niet zozeer het hopen op of ik wel zwanger zou worden, of hopen op dat het goed zou komen, maar door te hopen op diegene die zelf dè hoop is. En waardoor mijn hoop zekerheid werd. En waardoor mijn hoop niet langer ‘ik hoop dat het ooit gaat gebeuren’ was, maar werd ‘ik weet zeker dat ik zwanger word’. Daarmee werd het hebben van hoop mijn zekerheid. Hoop werd mijn vaste grond.

Mijn hoop was niet langer gegrond in: ‘ik hoop dat ik ooit zwanger word’. Mijn hoop werd mijn vaste grond: ‘ik weet zeker dat ik zwanger word’.

Hoop die zeker is
Hoe ben ik op dit punt terecht gekomen, dat ik er niet meer aan twijfelde of ik wel echt ooit zwanger zou worden? In mijn zoektocht naar wie God is en wat Jezus voor mij gedaan heeft, ontdekte ik dat ik geen andere hoop had. Ik bad:

U bent mijn enige hoop, Heer (Psalm 71:5). Al mijn hoop is op u gevestigd (Kla 3: 24). U zegt in uw woord dat als ik hoop op u, dat u mij niet beschaamd zal achterlaten, zonder kind (Psalm 25: 3). Dank u dat doorgaan in het wandelen in geloof leidt tot betrouwbaarheid, omdat ik in mijn zoektocht u beter leer kennen. Omdat als ik u ken, kan ik hoop hebben (Rom 5: 5; Rom 8: 25). Mijn ziel smacht naar de redding (sozo = genezing van onvruchtbaarheid) die u mij kunt geven. Op uw Woord heb ik mijn hoop gevestigd (Psalm 119: 147). Net als Abraham en Sarah wil ik mijn hoop bevestigen op u, die de belofte aan mij heeft gedaan (Rom 4: 18). Dank u, dat ik mag weten dat ik door u ben aangenomen ben als uw geliefde kind. 

Hoop hebben is.. vertrouwen
Wellicht vind je het te eng om weer hoop te krijgen of om dit gevoel toe te laten. Na veel teleurstellingen in het proces van zwanger worden na (herhaalde) miskramen of onvruchtbaarheid is dat heel logisch gevoel. Ik wil je bemoedigen om niet te hopen op een zwangerschap, maar te vertrouwen in diegene die jou de zwangerschap gaat geven. Om iemand te kunnen vertrouwen, is een relatie nodig. Met andere woorden: je moet iemand persoonlijk kennen voordat je iemand kunt vertrouwen. Hoe beter je iemand kent, des te makkelijker het wordt om ook diepgaande zaken toe te vertrouwen aan diegene. Als je weet dat als je partner bijvoorbeeld zegt: ‘ik ga vanavond koken’, weet je dat hij zijn gegeven woord zal nakomen. Zo mag je dit ook in je relatie met God zien. Door de Bijbel spreekt Hij tot ons. Zo staat er in de Bijbel dat Hij je vruchtbaar heeft gemaakt en dat Jezus alle fysieke lichamelijke ziekten op zich heeft genomen (Jes 53:4). Als je Zijn hart voor jouw persoonlijke situatie kent, is het makkelijker om Hem te vertrouwen en hoop te hebben! Hoop is dan vertrouwen in degene die de hoop zelf is. Gods oog rust op wie op hem vertrouwen, in hen is zijn goedheid (mercy) en trouw (Psa 33:18). Dat is een mooie belofte om aan vast te houden!

Als je Zijn hart voor jouw situatie kent, is het makkelijker om Hem te vertrouwen en hoop te hebben! Hoop is dan vertrouwen in degene die de hoop zelf is.

Wil jij degene kennen die zelf de HOOP is? 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.