Handelen in geloof
Om mijn vorige blogs schrijf ik over het hebben van geloof waarmee je bergen kunt verzetten, dat je niet voor geloof hoeft te werken of geloof hoeft te bouwen. Geloof hebben voor een wonderbaby is vertrouwen in degene die dit mogelijk kan maken, doordat Hij al de prijs betaalde. Jezus. Hij nodigt jouw uit om vanuit een positie van rust te wandelen met hem, iedere dag (Joh 15:4). Dat houdt in een persoonlijke relatie onderhouden met Jezus, maar ook contant je denken vernieuwen met zijn waarheid (Rom 12:2), zijn woorden spreken (Spreuk 18:21 & Hebr 4:12 & Jac 1:21) en daarnaar handelen (Jac: 1:22-25). Handelen in geloof, is dat nodig en hoe doe je dat? Daar gaat deze blog over.

Wat houdt dat in, handelen in geloof? Wat is die rust dan? En hoef ik niks te doen om in Gods beloften – zoals voor een kind – te wandelen? Kan ik gewoon afwachten?

Leven vanuit een positie van genezing
De Bijbel daagt ons uit om niet te leven naar onze emoties en natuurlijke omstandigheden, maar draagt ons op om te wandelen in geloof (2 Cor 5: 7). Geloof houdt voor mij persoonlijk in: ‘rusten’ in het volbrachte werk van Jezus. Geloof hebben in Zijn prestaties. Hij betaalde mijn – en jouw – prijs voor onvruchtbaarheid, miskramen enzovoorts al meer dan 2000 jaar geleden. Dat weten in je hart brengt je in een positie van rust en vrede en maakt je mindful. We hoeven niet te streven of te werken niet voor onze genezing, we mogen leven vanuit een positie van genezing! Hoe je om kunt gaan met emoties bij onvruchtbaarheid, is een ander onderwerp. Dit bespreek ik in de sectie MINDFUL.

Van passief naar actief
Hoe werkt dat dan, leven vanuit geloof oftewel handelen naar geloof? In de blog ‘wat kan ik doen? HELP!‘ beschreef ik dat je woorden van leven mogen spreken over jouw situatie en je gedachten mag vernieuwen met Zijn gedachten, zoals: ‘je bent een vruchtbare vrouw’ (zie Psalm 113: 9). Jezus zegt immers: ‘als jij in mij blijft en mijn woorden in jou, dan zal alles wat je wenst voor jou werkelijkheid worden’ (Joh 15: 4). Niemand kan een wonderbaby na onvruchtbaarheid uit eigen kracht bereiken of verdienen (Ef. 2: 8-9). Hoef ik dan niks te doen om in de beloftes te wandelen, kan ik gewoon passief afwachten?

Niet alleen woorden, maar daden
De uitspraak ‘geen woorden maar daden’ is op dit onderwerp van toepassing. Je gedachten vernieuwen en woorden van leven spreken is niet genoeg. Paulus schrijft in zijn brief Jacobus iets heel waardevols hierover. ‘Luister niet alleen naar het (Rhema)woord (= het volbrachte werk van Jezus), maar handel er ook naar. Als je er alleen maar naar luistert, het aanhoort en er niets meedoet, dan houd je jezelf voor de gek. Stel dat je het (Rhema)woord wel hoort, maar dat je er niets mee doet. Dat kun je vergelijken met iemand die zichzelf in de spiegel bekijkt, maar die onmiddellijk weer vergeet hoe hij er uitziet. Als je blijft kijken naar wat Jezus heeft gedaan aan het kruis -de volmaakte wet die je vrijmaakt- dan zal je gezegend worden in alles wat je doet’ (Jacobus 1:22-25).

De spiegel
Wow.. toen ik deze tekst las ging er een nieuwe wereld voor mij open. Dus ja, ik kan weten in mijn hoofd en in mijn hart dat Jezus mijn prijs heeft betaald voor onvruchtbaarheid en daarmee mijn vervroegde overgang. Ik kan daarnaast zijn woorden van leven en genezing over mijn persoonlijke situatie uitspreken. Maar als ik er niet naar handel en dit uitleef, dan ben ik dus iemand die onmiddellijk vergeet hoe ik eruit zie nadat ik in de spiegel heb gekeken! Mijn geloof is dan niet krachtig: het zijn alleen maar woorden en geen daden. De belofte die in deze tekst staat is dat als ik blijf kijken naar Jezus, ik gezegend zal worden in alles wat ik doe. En dat alles, dat is dus ook babies maken. Haha! Daarom maakte ik dat mijn prioriteit in mijn zoektocht naar onze wonderbaby.

Een profetische daad
Wellicht vraag je je nu af wat dat handelen in geloof dan is. Vanuit de psychologie weten we ook dat gedrag voortkomt uit gedachten en emoties die je hebt. Vanuit deze gedachten en emoties handel je, het vorm de actie waarop gedrag als reactie volgt. Als je daadwerkelijk gelooft en daarom ook denkt ‘ik ben vruchtbaar’ dan zal je gedrag automatisch volgen. Dan denk je niet meer vanuit de positie, ‘het zal nu wel weer niet lukken‘ of ‘het is mij niet gegund’. Anders denken zal ook je handelen en gedrag veranderen. Daarom begint het bij het analyseren van je eigen gedachten en deze gedachten vervangen door Bijbelse gedachten. Het handelen dat daaruit voort komt kan er voor iedereen persoonlijk anders uitzien. Ik zou zeggen, dit is typisch iets om met Jezus te bespreken :)

Een nieuwe auto
Ter verduidelijking heb ik voorbeeld uit ons eigen leven voor wat betreft handelen in geloof. Toen wij hoorde dat ik vervroegd in de overgang was en onvruchtbaar te zijn, ging onze auto stuk waardoor we een nieuwe auto moesten aanschaffen. We stonden voor een serieuze keuze: kopen we een drie-deurs auto, of een vijf-deurs? Een vijf-deurs auto is immers praktisch met kinderen, dan wil je (liever) geen drie-deursauto. Mijn man en ik besloten voor de vijf-deurs auto te gaan. Want als we echt daadwerkelijk geloofde dat onze wonderbaby zou komen, dan zouden we ook een wat grotere auto moeten rijden om ons kindje en al het babyspul mee te vervoeren. Onze actie (= een auto kopen voor ons toekomstige kind(jes)) was in lijn met onze gedachten (wij zijn vruchtbaar door wat Jezus voor ons heeft gedaan).

De geestelijke wereld
Dit was een statement in de hemelse gewesten: wij leven naar de waarheid dat Jezus onze prijs al betaald heeft voor onze wonderbaby. We leven uit geloof en niet naar onze omstandigheden, wat dokters zeggen of mijn lichaam destijds in het natuurlijke aan mij liet zien. In de geestelijke wereld straalt handelen in geloof uit dat je leeft naar wat Jezus heeft gedaan. De duivel, de demonen en de geestelijke wereld om ons heen konden in het geestelijke waarnemen dat wij handelden in lijn met Jezus volbrachte werk. Onvruchtbaarheid is/was voor ons al overwonnen door Jezus aan het kruis, er is/was voor de duisternis dan ook geen kans meer om onze genezing en wonderbaby te weerhouden! Handelen naar geloof heeft dan ook een grote betekenis en impact in de geestelijke wereld. Het wordt daarom ook wel ‘uitstappen in geloof’ en daarmee ook wel een ‘profetische daad’ genoemd.

Hoe handel jij in geloof?
Nu wij geloven voor ons tweede kindje, zijn wij ook in geloof uitgestapt in het stoppen van de overgangsmedicatie Femoston. Dat is een ander voorbeeld. Wat dat handelen in geloof inhoudt voor jou persoonlijk, kun je samen met Jezus en de Heilige Geest bepalen.

Ik bid dat na het lezen van deze blog je geïnspireerd zal zijn om te zoeken naar wat dit voor jou inhoudt en dat je dit vanuit een positie van rust mag doen. Immers, ‘handelen naar Gods Woord’ is geen werken. Het is vanuit innerlijke rust actief handelen wetende dat Jezus het al heeft volbracht!

Vergeet jij hoe je eruit ziet, nadat je in de spiegel hebt gekeken?  Met andere woorden: wat houdt handelen in geloof in voor jou?

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.