Geduld is een schone zaak

Het woord ‘geduld’. Bij het horen van dit woord in relatie tot zwanger worden, brak het zweet me letterlijk en figuurlijk uit. Als je in geloof wandelt voor een doorbraak op het gebied van zwanger worden enzo kan geduld hebben en ‘het wachten op’ je opbreken. Zeker als iedereen om je heen gemakkelijk zwanger wordt en het als vanzelfsprekend aanneemt dat het ‘zo’ gepiept is met zwanger worden en blijven. Wachten en geduldig zijn in een omgeving waar babyshowers, geboortekaartjes en zwangere buiken zowat dagelijkse kost zijn. Gevoelens van onrust, frustratie en angst ervoer ik dagelijks in mijn eigen zoektocht en proces naar een wonderbaby.

Hoe lang nog?

Hoe lang zou ik moeten wachten op een wonder? Ik kon niet wachten! Het leek mij een vreselijk vooruitzicht: maand in maand uit afwachten. Jaar in jaar uit wachten en geduldig zijn totdat het zover zou zijn dat ik de twee streepjes op mijn zwangerschapstest zou zien. In de eerste fase van mijn zoektocht had ik ook de vraag ‘wat als ik geen wonder van God ontvang?’ die door mijn hoofd spookte. Naarmate mijn zoekproces vorderde verdween deze vraag steeds meer naar de achtergrond (lees deze blog). Als er ook maar iets was in de wereld dat ik zou kunnen doen om dit ‘wachtproces’ te versnellen, dan deed ik het. Op diverse fora zijn verhalen te vinden over dat je vruchtbaarder bent door na de daad met je benen omhoog te gaan liggen, wordt de rol van verkeerde voeding, te weinig slaap en tampongebruik aangehaald omdat dit een negatieve invloed zou kunnen hebben op zwanger worden. Evidence based of niet, veel vrouwen halen van alles en nog wat uit de kast om het te laten slagen: zwanger worden!

Wat kun je zelf doen, voordat je de doorbraak op het gebied van zwanger worden en blijven werkelijkheid ziet worden in je leven?

Geduld

In mijn zoektocht ging ik Googlen naar van alles en nog wat. Mijn LSH/FSH/AMH waardes, vervroegde overgang/menopauze (POF/POI), getuigenissen, wonderbabies, bijbel en onvruchtbaarheid, onvruchtbaar en toch zwanger, … noem maar op. Wat ik voornamelijk vond op het gebied van wandelen in geloof voor een wonderbaby betroffen uitspraken over onvruchtbaarheid bekeken vanuit het Oude Testament, zoals ‘de onvruchtbare Sarah en Rebekka moesten ook wachten op een baby’. Anderen om mij heen zeiden: ‘Eveline, je moet geduld hebben‘. Ook ‘God heeft je baarmoeder voor eens en altijd gesloten, want je hebt geen eitjes meer. Hij heeft de macht om te kiezen wie hij zwanger maakt‘ is een uitspraak die mij in het begin van het zoekproces kon beangstigen. De volgende uitspraak kwam ik ook veel tegen op christelijke fora met als onderwerp onvruchtbaarheid en zwanger worden: ‘Je hebt het heft zelf in handen genomen door eerst voor je carrière te gaan, in plaats van Gods geschenk te ontvangen’. Ik kreeg de kriebels van dit soort wettische teksten. Gelukkig weet ik nu dat Jezus de wetten uit het Oude Testament vervulde en dat Hij deze ongedaan maakte door zijn dood en opstanding (Matt. 5: 17 &Gal. 4: 4b-5a).

Straft God mij?

Het werken voor genezing, er op ‘wachten’, of straffend gedrag van God naar ons toe. Dit soort visies op genezing sluiten niet aan bij het Nieuwe Convenant dat wij met Jezus hebben. Thank God! Als nieuw testament gelovige hoef ik niet vanuit religie en wetten vanuit het Oude Testament te leven. Ik mag en kan leven vanuit relatie met Jezus. Dat is pas goed nieuws! Jezus heeft al mijn prijs betaald voor onvruchtbaarheid, miskramen, alle problemen op het gebied van zwanger worden! Dat houdt in dat God niet een wonderbaby kan weerhouden. Want dat zou betekenen dat Jezus daad aan het kruis geen kracht (meer) heeft en dus ongeldig is voor mij persoonlijk. Meer lezen over God en straf? Lees dan de blog ‘Wil God mij straffen?’.

Waarom ben ik onvruchtbaar?

Hij wacht alleen nog maar totdat jij en ik onze erfenis als kinderen van Hem komen ophalen, zodat wij gaat wandelen in wat Jezus voor ons gedaan heeft (Gal 3:29)! Toen ik mij dit steeds meer ging realiseren, kreeg ik meer hoop voor onze situatie van onvruchtbaarheid. Het wachten op en geduldig zijn werd steeds meer een hopen in wat Jezus voor mij heeft gedaan. ‘Waarom krijgen christenen dan nog steeds miskramen? Waarom zijn zij onvruchtbaar?‘ hoor ik je denken. Een goede vraag, waar veel christenen geen antwoord op hebben of deze vragen ook vanuit religie beantwoorden. In de blog Jezus. Waarom heb ik miskramen en/of ben ik onvruchtbaar? ga ik nader in op deze vragen.

Wat volharden echt inhoudt

Hoe zit het dan met geduld hebben, waar de Bijbel wel ook over schrijft? In Jacobus lezen we dat we geduld mogen hebben en mogen volharden in geloof, door genade (Jac 5: 7-8). Wat dit -naar mijn mening- betekent is dat het tijd kost om ons denken te vernieuwen naar hoe Jezus over onze situatie denkt. Dit wordt ook wel het nieuwe convenant denken genoemd: onze situaties bekijken vanuit de ‘mind of Christ’. Je situatie bekijken vanuit het denkkader dat je al genezen bent, dat God je geen baby kan weerhouden, kost in het begin energie. Zeker als je van nature het tegenovergestelde voelt, denkt of altijd hebt gedacht. Je hebt enige portie geduld nodig om je denken in lijn te brengen met hoe God over jou denkt. In dat opzicht mogen we geduld en compassie hebben naar onszelf toe. Je focus verandert dan vanzelf naar ‘wie is Jezus’ in plaats van ‘ik moet geduld hebben voor de baby’. Daarnaast is het hebben van geduld een vrucht van de Geest. Omdat geduld een vrucht is, hoef je er zelf niet iets voor te doen, behalve in Hem blijven (Gal 5: 22 & Joh 15: 7). Volharden is dan wandelen met de Geest, vernieuwen van je denken (Rom 12: 2).

Focus verleggen

Voor de doeners onder ons, wat kan je dan doen in het proces van ‘geduld’ en ‘wachten’ om zo maar te zeggen? In de blog ‘Wat kan ik doen? Help!’ schrijf ik hier ook over. In deze blog wil ik kort de rol van lofprijs en aanbidding bespreken. God heeft onze aanbidding niet nodig om een doorbraak in vruchtbaarheid te geven. Aanbidding en lofprijs verandert ons eigen hart, waardoor wij meer op hem gaan lijken en onze gedachten in lijn kunnen houden met die van Jezus. Het is een manier om ons hart en gedachten te veranderen, onze focus Hem te richten. We prijzen Hem immers niet voor wat Hij gaat doen in ons leven, maar vanuit de positie dat Hij het al gedaan heeft in ons leven! Op deze wijze denken vraagt een vernieuwing van ons denken. Want van nature denken wij niet zo, omdat we het geestelijke niet met onze natuurlijke zintuigen kunnen waarnemen. Anders denken, en dit als automatisme laten worden, kost tijd en vraagt om geduld. Dat is naar mijn mening de uitleg van het spreekwoord ‘geduld is een schone zaak’ in het proces naar een wonderbaby: vanuit de vrucht van de Geest, geduld, en partneren met zijn wil en bestemming voor jouw leven. Wat is zijn wil voor jou? Dat je vruchtbaar bent!

Praise before my breakthrough

Een mooie song die ik vaak luister is ‘Praise before my breakthrough‘ van Brian & Katie Tornwalt van Jesus Culture. Ik hoop en bid dat deze song je mag bemoedigen om Hem te zoeken en Hem te aanbidden. Ook al snap je het niet waarom je nog steeds niet zwanger bent. En begrijp je het niet waarom je moet wachten, waarom je onvruchtbaar bent en spoken er allerlei gedachten door je hoofd. Ondanks dat je nog niks ervaart, ziet of voelt. Laat deze song je helpen in jouw aanbidding, zodat dit jouw overwinningslied mag zijn!

De songtekst van dit nummer plaats ik hieronder, zodat je dit als gebed in jouw lofprijs kan uit bidden naar Hem.

I know the tension of the now
I don’t always understand
I don’t always get to see
Everything

When I’m holding up my hands
When I’m counting every breath
Lord, all I need to know is
You choose me You choose me

I’ll praise before my breakthrough
‘Til my song becomes my triumph
I will sing because I trust You
I will bring my heart, I will lift my song

When I’m listening for Your voice
And I’m shutting out the noise
I know that You will speak
Clearly

When I’m living out my faith
When I’m stepping on the sea
I know You take my hand and
Walk with me Walk with me

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.