Lieve POFFERS deze blog is speciaal voor jullie,

De afgelopen week was het de week van de vervroegde overgang. Op 27 jarige leeftijd kreeg ik te horen dat ik vervroegd in de overgang was gekomen en dat ik als gevolg daarvan geen kinderen meer kon krijgen. Al jaren had ik klachten, maar dat was niks volgens de huisarts. Mijn klachten werden afgedaan met dat het wel eens aan mijn perfectionistische persoonlijkheid zou kunnen liggen en mijn verleden met traumatische ervaringen. Het vervroegd in de menopauze komen als jonge vrouw in de vruchtbare leeftijd wordt vaak over het hoofd gezien door artsen, maar ook door meiden zelf die niks vermoeden of die juist klachten hebben waar geen diagnose voor gesteld kan worden bij nader medisch onderzoek.

Hoe ging ik om met de diagnose prematuur ovariëel falen, oftewel de vervroegde overgang/menopauze? 

Een blog over het leven met die diagnose POF-POI.

Prematuur Ovariëel Falen

De definitie voor vervroegd in de menopauze wordt door gynaecologen gesteld als er voldaan wordt aan de criteria: een vrouw jonger dan 40 jaar heeft een periode van vier maanden geen menstruatie gehad, in combinatie met lage oestrogeen en progesteron waarden en hoge LH- en FSH-waarden. De eicelvoorraad is AMH < 0.1, oftewel uitgeput. Helaas is er meestal (nog) geen verklaring voor de uitputting van de eicelvoorraad te vinden. Er zijn diverse oorzaken voor POF-POI te geven die zelden voorkomen, zoals op jonge leeftijd chemokuren ondergaan, verwijdering van een of beide eierstokken, een uitgebreide ontsteking in de buik of endometriose. Andere mogelijke oorzaken van de uitputting van eicellen zijn het ontwikkelen van auto-antistoffen tegen het eierstokweefsel, of het hebben van een chromosoomafwijking (syndroom van Turner en het fragiele-X-syndroom).

Vervroegd in de menopauze raken komt helaas veel meer voor dan je denkt. De prevalentie van Prematuur Ovariëel/Insufficiëntie Falen (POF, POI) onder de 30 jaar is 1 op 1000 vrouwen, tussen 30 en 40 jaar is dat 1 op 100 vrouwen. Wat voor mij persoonlijk het moeilijkste was aan het krijgen van deze diagnose is dat alle medische opties zijn uitgesloten: hormonen spuiten, ICSI, IUI, IVF behandelingen ondergaan.. noem maar op. Want als je geen eicellen hebt dan heeft een medische behandeling ondergaan geen zin. De enige optie om bij de diagnose POF-POI zwanger te worden is eiceldonatie, waarbij je een eicel van een andere vrouw ontvangt. Je kindje heeft dan niet jouw DNA, wel dat van jouw man (als zijn spermacellen worden gebruikt).

Nadat ik hoorde vervroegd in de overgang te zijn, hebben nog vier andere vrouwen in mijn omgeving ditzelfde slechte nieuws te horen gekregen. Twee dames waren onder de 30 jaar, 2 boven de 30 jaar. Dit laat zien dat het veel meer voorkomt dan je denkt. Kijk even naar je vrienden of Facebook: hoeveel vrouwelijke connecties heb je? Stel 1000 vrouwen onder de 40 jaar: dan zijn er grofweg gemiddeld 11 vrouwen < leeftijd van 40 jaar vervroegd in de overgang gekomen! Dat is relatief een hoog aantal vind ik. Daarom pleit ik voor meer aandacht voor het als jonge vrouw vervroegd in de menopauze raken, omdat het veel vaker voorkomt dan je denkt, de diagnose vaak wordt gemist door de huisarts en de emotionele en lichamelijke gevolgen groot zijn als je diagnose is gesteld.

Dead end?

De diagnose POF-POI krijgen voelde voor mij als een DEAD END voor mijn vruchtbare leven. Een DEAD END voor al mijn toekomstdroom om een gezin te stichten. Het feit dat er in het natuurlijke en medische geen stappen ondernomen kunnen worden om het zwanger worden te bevorderen of kunstmatig tot stand te brengen maakte voor mij persoonlijk het verwerken van de diagnose erg zwaar. Want er is immers geen eisprong meer door een gebrek en tekort aan eicellen. Daarnaast heb je als jonge vrouw te maken met opvliegers, slecht slapen, droog slijmvlies, gewichtstoename en stemmingswisselingen. Dit maakt het leven niet makkelijk in een omgeving waar zwanger worden en babyshowers je om de oren vliegen. Zelfs binnen gesloten 'onvruchtbaarheidskringen', zoals op diverse fora, kun je je buitengesloten voelen omdat jij geen vruchtbaarheidsbehandeling kunt ondergaan en je lichaam zich als een 65 jarige vrouw gedraagt. Naast de korte termijn gevolgen zijn er ook gezondheidsrisico's voor op latere leeftijd, zoals botontkalking en hart- en vaatziekten. Het advies is dan ook om tot je 51e levensjaar hormonen te slikken om het oestrogeentekort te compenseren.

En toch ongesteld worden

De combinatie van vervroegd in de menopauze zijn en wandelen in geloof heb ik soms ervaren als een weg vol met 'mind fucks'. Ten eerste word je door de medicatie Femoston -om de oestrogeendeficiëntie aan te vullen- maandelijks ongesteld. Ja echt! Door deze medicatie wordt de menstruatie maandelijks kunstmatig opgewekt. Je hebt als poffer dus ook nog eens last van alle bijbehorende symptomen die vruchtbare vrouwen ook hebben rondom de tijd van de rode vlag: hoofdpijn, buikkrampen, rugpijn, pukkels, vreetbuien en stemmingswisselingen. Je moet geld uitgeven aan tampons en maandverband. Weten dat je ongesteld wordt zonder een eitje te hebben dat vrij komt is hard. Gewoonweg ontzettend rot.

Positieve zwangerschapstest

Ten tweede is het mogelijk om een positieve zwangerschapstest in handen te hebben terwijl je niet zwanger bent. Niet te vroeg juichen dus als je denkt dat je zwanger bent als je de diagnose POF-POI hebt. Vrouwen die al meer dan een jaar niet gemenstrueerd hebben en in de menopauze zijn kunnen namelijk hogere hcg-waardes in hun urine hebben - waardes die gelijk zijn aan dat van zwangere vrouwen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Daardoor kun je een vals positieve zwangerschapstest krijgen. De test geeft dan aan dat je zwanger bent, maar dat is niet zo. Ook dat heb ik meegemaakt. Lees hier meer over mijn ervaringen met een vals positieve zwangerschapstest.

Een leven met hoop is mogelijk

Gelukkig weet ik nu dat Jezus ook gestorven is voor menstruatiepijn en alle kopzorgen die bij de diagnose komen kijken. Ik mag ook in genezing mag wandelen in deze PMS-achtige klachten die ik heb van de Femostomedicatie. Ook dit is een weg van vallen en opstaan. Op sommige dagen lukt het beter dan op andere dagen. Op 'goede' dagen probeer ik mijn gedachten te vernieuwen en te mediteren op dat Jezus echt alles heeft gedragen aan het kruis en dat ik geen pijn, verdriet of wat dan ook hoef te hebben. Op andere dagen kan ik wel een traan laten om het feit dat het niet makkelijk is om met deze diagnose in geloof te wandelen, omdat het natuurlijke zo iets anders laat zien dan de geestelijke waarheid.

Leef niet naar wat je ziet in je omstandigheden, maar leef vanuit geloof in het volbrachte werk van Jezus (2 Cor 5: 7). Het wandelen in geloof voor een wonderbaby vergt enige discipline en doorzettingsvermogen om mijn denken te vernieuwen en niet naar mijn emoties en natuurlijke omstandigheden te leven. Daarmee bedoel ik als mijn lichaam weer een opvlieger heeft ik ervoor kies om dit er te laten zijn zonder deze opvlieger als waarheid aan te nemen over mijn leven. Aan de andere kant is er voor mij niks mooiers dan met mijn verdriet aan de voeten van Jezus zitten en horen wat Hij tegen mij zegt over deze diagnose.

Ik kan oprecht zeggen dat ik in overgave en vertrouwen leef op dit gebied van vruchtbaarheid en dat dit mij ook hoop biedt in andere gebieden van mijn leven. Een leven vol hoop, vertrouwen en genade is een leven zoals Jezus het bedoeld heeft voor ons als nieuwe convenant christenen. Dat is het mooie wat ik mag omarmen en waar ik mijzelf aan blijf herinneren. De Bijbelse principes waar ik veelal in MY BLOG over schrijf blijven immers hetzelfde voor andere beloften uit de Bijbel. Het leven met de diagnose POF-POI is daarom niet hopeloos en uitzichtloos. Ook hierin mag ik - en jij - Gods goedheid en trouw ervaren!

Stories

In mijn zoektocht wilde ik graag mijn gedachten vernieuwen met positieve getuigenissen. Het lezen van een getuigenis van een ander bouwt geloof op, het laat zien waar God toe in staat is, dat Hij het beste met mij voorheeft en omdat wat Hij voor een ander heeft gedaan ook voor mij kan én wil doen. Ik heb tot op heden nog geen getuigenissen kunnen vinden over vrouwen die met een AMH < 0.1 toch zwanger zijn geworden zonder eiceldonatie. Mijn situatie laat zien dat het mogelijk is, omdat Jezus zegt dat niks onmogelijk is voor diegene die gelooft!

Patiëntenvereniging

Stories lezen van andere vrouwen die vervroegd in de overgang zijn gekomen kan je helpen om je verdriet een plek te geven. Dit kan bijvoorbeeld via de patiëntenvereniging Freya of patiëntenvereniging POF-POI. Je hier in verdiepen is echter, vanuit mijn eigen persoonlijke ervaring hiermee gezien niet behulpzaam voor het wandelen in geloof voor een wonderbaby op de lange termijn. Op deze sites lees je veelal negatieve verhalen, vol met verdriet, pijn en hopeloosheid. De onderwerpen gaan vooral over doorleven met POF zonder daarbij een openbaring te hebben over het volbrachte werk van Jezus. Je gedachten worden gevuld met ervaringen in het aardse leven. Uiteraard is rouwen om de diagnose heel erg rëeel en mag niet vergeten worden in het proces. Jezus' (leven) laat duidelijk zien dat wij mogen leven zoals Hij is, en dat het zijn wil is dat de hemel op aarde komt. Iedereen die tot Jezus kwam werd namelijk genezen! Genezing is al voor het hier en nu: ook voor jou (SOZO)! Dat betekent niet dat je emoties er niet toe doen of dat je deze moet negeren! Jezus huilde ook om de dood van Lazarus terwijl hij wist dat hij uit de dood opgewekt zou worden. Meer hierover lees je in de blog emoties en onvruchtbaarheid.

Wat kun je doen?

Jij hebt niks verkeerd gedaan waardoor je vervroegd in de overgang bent gekomen! Vervroegd in de overgang komen is naar mijn inzien een bijproduct van de zondeval. De duivel is uit om zaken van je te stelen en af te nemen. Om je te bemoedigen is deze blog speciaal voor jou, poffer. Omdat ik je volledig begrijp en met je meevoel hoe k*t deze diagnose is. Maar ook omdat ik je wil meegeven en uit ervaring in mijn hart weet dat er verlichting is voor jou verdriet. Omdat er HOOP is op een wonderbaby. Omdat je nieuw leven van de hemel naar de aarde kunt roepen in Jezus' naam. God deed dit namelijk ook! Je bent gezeten aan de rechterhand van God.. dat is de plek van waaruit jij over je symptomen en diagnose mag regeren. Jezus kwam om wat jou is afgenomen terug te geven in overvloed! Omdat Hij zoveel van jou houdt.. en omdat met God niets onmogelijk is! Ik hoop en bid dat je deze waarheid mag pakken in je hart ❤

Lees meer blogs over hoe je wandelt in geloof voor een wonderbaby:

Over mijn persoonlijke zoektocht en wandel in geloof voor een wonderbaby met POF:

Contact

Schroom niet om contact met mij op te nemen als je behoefte hebt aan een luisterend oor of als je een of meerdere vragen hebt.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.