Sex. Zwanger worden. Het 'bloementjes en de bijtjes' verhaal. Een op de zes stellen heeft te kampen met problemen op het gebied van zwanger worden en zwanger blijven. Als het geduld je begint op te breken en blijkt dat het niet 'zomaar' even gepiept is om zwanger te raken kan de fun verdwijnen uit je sex-leven. 'We moeten weer.. want nu is mijn eisprong' is een veelgehoorde uitspraak van de vrouw in een relatie. Niet heel inspirerend en opwindend voor een man die er van nature houdt om op zijn prooi te jagen en te bespringen. Sex kan dan ook een struikelblok worden tussen man en vrouw als zwanger worden niet vanzelf gaat.

Hoe houd je je sex-leven spontaan, romantisch en creatief, als zwanger worden of blijven niet vanzelf gaat?

Hierbij drie inspirerende tips voor ieder (on)vruchtbaar stel!

# 1. Wie is in control?

Bevruchting
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wie is in control over het moment van conceptie? Jij of God? Een eicel is slechts 24 uur vruchtbaar nadat de eicel uit de rijpe follikel barst en vrijkomt. Zaadcellen blijven zo'n 2-3.5 dagen in de baarmoeder. De meest optimale kans om zwanger te worden is door elke/om de dag sex te hebben tijdens de vruchtbare (luteale) fase van de vrouwelijke cyclus. De timing van de bevruchting en wat maakt dat de bevruchting wel of niet plaatsvindt is nog steeds een groot raadsel voor de medische wetenschap. Je kunt je kansen op een zwangerschap verhogen door regelmatig sex te hebben. Maar uiteindelijk geloof ik dat God degene is die bepaald wanneer het leven van een baby tot stand komt. Je kunt dus wel zelf in control proberen te zijn door te temperaturen, bij te houden wanneer je sex hebt, je afscheiding te controleren enzovoorts. Maar de vraag is of jij  volledige controle hebt over het moment van de bevruchting.

Wat je aandacht geeft, groeit
Ik ken persoonlijk meerdere stellen die besloten het zwanger worden 'los te laten' of even 'geen aandacht meer aan te geven'. Wat gebeurde er met hun vruchtbaarheid? De volgende maand waren zij zwanger, na jaren proberen! Als jij je focust op controle en daarmee ruimte geeft voor angst, groeit dat in je hoofd (gedachten). Hetgeen wat je aandacht geeft groeit. Dit is ook in de medisch-psychologische wetenschap bewezen met neuro-psychologische studies. Door aandacht te geven aan gedachten groeien er nieuwe neuro-paden in je hersenen. Des te vaker je deze gedachte overdenkt, des te sterker de verbinding wordt (de neuronen vuren gemakkelijker af). Hierdoor wordt deze gedachte automatischer en meer toegankelijk. Het gevolg is dat we voortaan deze gedachte aannemen als waarheid.

Controle en angst houd je weg van de focus op wie God is voor jou en wat Hij kan doen voor jou! Als je Hem echt diep van binnen in je hart kent, zijn hart voor jou weet op het gebied van een kinderwens is het veel makkelijker om de controle op wanneer je sex moet hebben los te laten. Zelf de controle in handen houden over wanneer je sex hebt komt bijna altijd voort uit de emotie angst. Angst is niet van God en brengt geen leven voort. Angst staat zelfs recht tegenover liefde en vrijheid. Perfecte liefde drijft angst uit (1 Joh 4: 18). Waar de Heilige Geest is, daar is vrijheid (2 Cor 3: 17). De Heilige Geest uitnodigen in je sexleven is dus onmisbaar voor een bevruchting. Hoe je dat doet .. dat is next level. Voor een andere blog ;-)

Controle als copingstijl
Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan: de controle loslaten als je zwanger wil worden. Dit is echt een not done uitspraak voor mensen die zwanger proberen te worden. Uiteraard wil je controle hebben over dat je zwanger wil worden. Dat is niet meer dan logisch. Daar ben ik mij volledig van bewust. Net nadat wij hoorden vervroegd in de overgang en menopauze te zijn wilde ik het liefst iedere dag proberen om sex te hebben. Om die éne eicel die (volgens de gynaecologen) nooit vrij zou komen toch een kans te geven. Zo werkte het in mijn hoofd en gedachten. Ik had al geen kansen op een zwangerschap want mijn baarmoeder was niet eens te vinden op de echo. Waarom zou je dan zoveel sex moeten hebben als je kans nul is, zou je denken? Mijn kinderwens kon ik niet loslaten. Mijn copingstijl om met de pijn en verdriet om te gaan werd controle. Het proclameren van Bijbelteksten en zoveel mogelijk sex hebben. Maar beiden loste niks op. Het proclameren van de teksten leidde tot een burn out. Het streven om zo veel mogelijk sex hebben om die ene wonderbaarlijke eicel te pakken te krijgen werd een kloof tussen mijn man en ik in onze relatie. Controle die werd gedreven vanuit angst voor de toekomst leidde tot isolatie, uit verbinding treden met mijzelf, mijn partner en God.

Rol van de Heilige Geest
In de Bijbel lezen we dat de Heilige Geest bepaalt wanneer leven tot stand komt (Gen 1: 1-3 & Luk 1: 35 & Joh 6: 36). De Heilige Geest is degene die wonderen verricht en het bovennatuurlijke uit de hemel naar de aarde doet laat komen (1 Cor 12: 9,10,28,30 & Rom 15: 19 & Matt 12: 28) en die leven geeft aan verdordheid (Rom 8: 11). Als jij in Jezus bent verblijft de Heilige Geest in jou, die met 'dunamis' - kracht komt (John 14: 17 & Rom 15: 13 & 1 Cor 6: 19-20). Die kracht maakt het mogelijk dat je zwanger wordt. God kan meer dan jij kan denken en beseffen volgens de kracht die in jou leeft (Efe 3: 20).

# 2. Intimiteit met Hem

Hoofd en hart
Toen ik ontdekte dat mijn angst om nooit moeder te kunnen zijn van biologisch eigen kinderen voornamelijk mijn drijfveer voor sex was met mijn partner wist ik dat ik hier vrij van moest komen. De waarheid zal je werkelijk vrijmaken (Joh 8: 32). Die waarheid moet je wel kennen in je hart en niet alleen met je hoofd. Je kunt met je hoofd God kennen, zoals 'ik weet met mijn hoofd dat God goed is' maar of geloof je dat ook echt diep in mijn hart over jouw situatie van vruchtbaarheid?

Yada
Het 'kennen' betekent in het Grieks 'yada'. Dit woord stond in de Griekse cultuur gelijk aan het hebben van intimiteit vergelijkbaar met het hebben van sexuele gemeenschap. God op deze manier diep en persoonlijk kennen. Dat is wat je waarlijk vrij maakt. Dat wordt er bedoeld met de tekst de waarheid maakt je vrij. Als je Gods' hart op deze wijze kent zal het je bevrijden van angst en controle. Perfect love casts out all fear (1 Joh 4: 18). God persoonlijk leren kennen, in je hart weten wie hij is en persoonlijk ervaren hoe Hij naar jouw situatie kijkt verandert je eigen kijk en wat je gelooft in je eigen hart. Ik veranderde van een controlfreak naar een vrouw die in rust kon genieten van het leven. En bij dat laatste hoort spontane en creatieve sex uit liefde.

# 3. Vier de liefde!

Hoe kun je God 'yada', met andere woorden: hoe kun je God op hartniveau leren kennen? In mijn zoektocht maakte ik Hem leren kennen en achterna gaan mijn focus. Nadat ik mijn rhema woord ontving wist ik op een gegeven moment in mijn hart dat ik Hem kon vertrouwen. Dat Hij zijn belofte voor een wonderbaby zou nakomen. Toen ik eenmaal mij ervan bewust was dat ik niet in control ben over wanneer de eisprong en bevruchting plaats maakte dat plaats voor vertrouwen en rust. Ik vertrouwde erop dat de Heilige Geest zal mij zwanger maken net zoals Elizabeth en Maria. Dat was veelal ook een keuze en mijn gedachten vernieuwen op dit vlak. De controle loslaten, vertrouwen hebben en vanuit rust leven bracht de liefde in en voor elkaar terug in onze relatie. En dat verbeterde ons sex-leven ten goede.

Last but not least
De vraag die ik daarom aan jou wil stellen is:

Wat levert controle over je sex-leven jou op?
Wat maakt dat je in control wil zijn?
Weet jij in je hart wat God tegen jou spreekt over je kinderwens? 

Mocht je hier vragen over hebben, in gesprek willen, of wil je hulp bij het ontdekken wie God voor jou is?
Lees dan meer informatie over SOZO Sessie en neem contact met ZWANGER &SZO op.